Team Talk 1: Op zoek naar een coach

Geplaatst op: 16 november 2021

In deze Team Talk neemt Eric Jonk, onze mental coach, je mee in de wondere wereld van Team Frank Jol.

 

Heb jij stiekem wel eens de behoefte om met iemand te sparren? Over het leven, over kansen, over jouw dromen, om uit te zoeken of dingen wellicht anders kunnen? En of je misschien meer kan dan je nu voor mogelijk houdt?

Kriebelt er iets van binnen? Iets waar je in je huidige situatie (nog) niet heel goed mee uit de voeten kan, maar wat je wel graag wilt onderzoeken? Team Frank Jol is er niet alleen om jou te helpen aan een nieuwe prothese of orthese. Ze helpen je vooral en allereerst om zelf de regie (weer) in eigen handen te nemen. Alleen is dat soms lastig. Wie weet kan ik je helpen…

Een paar maanden geleden werd ik gebeld met de vraag of ik interesse had om het team te komen versterken. Met mijn ervaring als coach en mijn achtergrond in de topsportwereld kon ik wel eens heel goed in het plaatje passen.

Je bent goed zoals je bent
We plannen een afspraak om kennis te maken. Relaxed parkeer ik mijn auto, dan ineens komt er toch wat spanning. Misschien herken je het gevoel: een mix van zenuwen, nieuwsgierigheid en enthousiasme. Dit zou zomaar eens het begin kunnen zijn  van een heel nieuw avontuur. Het eerste wat ik lees als ik het terrein van het Friendship Sports Centre op loop is: ‘Je bent goed zoals je bent.’ Het helpt meteen.

Hoe fysiek en mentaal verweven zijn
Samen met Frank zit ik op een bankje voor de dug out. Hij deelt zijn verhaal en visie. Hij vindt het belangrijk dat mensen zelf (blijven) bepalen hoe ze hun leven in willen richten. Juist wanneer iedereen je vertelt dat dat misschien niet meer kan.

Ik luister aandachtig hoe Frank gepassioneerd vertelt over hoe zijn multidisciplinaire team klanten hierin ondersteunt. En dat je in zijn ogen op fysiek vlak niet optimaal kan presteren wanneer je het mentale vlak daar niet bij betrekt. Je kunt bijvoorbeeld  de perfecte prothese krijgen, maar als het jou niet lukt om goed je grenzen te bewaken, is een logisch gevolg dat de pijn snel terugkomt. Bij het leren bewaken van die grenzen kan een coach helpen. Ik ben enthousiast, getriggerd en geraakt door het werk van Team Frank Jol. We besluiten dat we het gaan proberen om te kijken of het ook in de uitvoering goed klikt en klopt.

De toegevoegde waarde van een coach voor jou
Mijn eerste maanden vliegen voorbij. ik zie mensen bij Frank Jol komen met een crush letsel en mensen die vanaf hun geboorte al met een spalk lopen, hersteld zijn van kanker of al jaren met pijn dealen. Ik loop mee in diverse trajecten. Ik merk dat ook de klanten zelf behoefte hebben om mentaal te groeien en sterker te staan.

Bij een crush letsel bijvoorbeeld kun je te maken krijgen met een verbrijzelde hand of voet als gevolg van een ongeluk. Dit resulteert vaak in verschillende klachten zoals bot- en zenuwschade waar je langdurig tot voor altijd last van kan blijven houden. Er komt dan zo ontzettend veel op je af. Artsen die wat van je willen, partners, familie, de fysio en ook nog een instrumentenmaker. Tegelijkertijd heb je met allerlei emoties en gedachten te dealen, én moet je allemaal ingewikkelde keuzes maken. Hoe blijf je dan dichtbij jezelf en maak je je eigen keuzes?

Het kan ook zijn dat je een goede prothese hebt, toch al jaren met pijn rondloopt en hebt besloten dat je dat niet meer wilt. Of dat je graag meer uit het leven wilt halen en niet goed weet hoe je de figuurlijke eerste stap moet zetten. Ook dat hoef je niet alleen uit te vinden.

Coaching binnen een multidisciplinair team

Wanneer we tijdens een coachgesprek samen iets tegenkomen waarvan we denken dat dit van belang kan zijn voor een andere expert binnen jouw traject met Team Frank Jol, dan kunnen we daarover iets delen. De rest van ons gesprek blijft vertrouwelijk en tussen ons.

Waar heb jij behoefte aan?
Na drie maanden daten (zo noemden we onze proefperiode), besluiten we dat we verkering nemen en komend jaar veel mooie dingen gaan doen. Naast reguliere coaching willen we het komende jaar groepscoaching introduceren en meerdaagse persoonlijke ontwikkeldagen aanbieden. Heb jij zelf een specifieke behoefte of een idee waar wij iets voor kunnen ontwikkelen? Je mag al je vragen en suggesties naar me op de mail zetten.

Eric Jonk, Mental Coach Team Frank Jol